Moet ik snoeien na het planten?

Voor de meeste planten is snoeien na het planten uiterst belangrijk voor een goede hergroei. Zo moeten bvb alle haagplanten gesnoeid worden na het planten, bvb Fagus, Carpinus, Taxus, Prunus laurocerasus, …
Voor sommige planten is het niet levensnoodzakelijk om ze te snoeien na het aanplanten, maar verbetert de vorm wel door het snoeien, bvb bij de meeste sierheesters in pot.
Vraag het ons gerust bij afhaling van uw planten, we geven u graag een woordje uitleg hierover.

Ik wil graag een snelgroeiende haag planten die ik weinig moet snoeien.

Spijtig genoeg is hier geen oplossing voor. Een haag die snel groot is, groeit snel en zal dus dikwijls moeten gesnoeid worden en veel snoeiafval produceren.
Een haag die je weinig moet snoeien (bvb Taxus, Buxus), zal er langer over doen om groot te worden dan bvb Cupressocyparis (veel snoeien).

Wat moet ik doen om geen onkruid meer te hebben?

Er zijn verschillende mogelijkheden om MINDER onkruid te hebben in de tuin, men mag echter niet denken dat men nooit volledig onkruidvrij zal zijn.
- Boomschors wordt veel gebruikt om onkruidgroei tegen te gaan. Zelf zijn wij er echter geen fan van. Het is zeker zo dat onkruidgroei gereduceerd wordt. Nadelen zijn de hoge kostprijs per vierkante meter en het feit dat men niet meer kan schoffelen tussen de planten. De grond blijft vochtiger en kouder onder boomschors, dit kan nadelig zijn voor de groei van de planten. Indien men toch boomschors wil gebruiken, neem dan steeds een goede (en dus dure) kwaliteit. Leg nooit een te dikke laag.
- Starpellets: dit is eveneens een biologisch middel dat gemaakt is van strohalmen. Werkt op een vergelijkbare manier als boomschors. Is zeer effectief tegen zaadonkruiden, enkel wortelonkruiden kunnen er nog wel eens doorkomen. Heeft een natuurlijk uitzicht na aanbrengen en draagt onze voorkeur weg ten opzichte van boomschors.

Wat zijn ‘veren’ en wat is het verschil met ‘haagplanten’

HAAGPLANTEN zijn één- of tweejarige zaailingen die in de kwekerij dicht naast mekaar op rijen werden uitgeplant. Ze werden nog niet gesnoeid en zijn minder vertakt, met lichtere stammetjes.
VEREN
zijn planten die als haagplant gerooid werden en daarna terug op grotere afstand opgeplant. Ze werden meerdere malen gesnoeid en hebben dus meer vertakking en zwaardere stammen. Wanneer u veren aanplant, heeft uw haag snel een volgroeid uitzicht.
Carpinus betulus (haagbeuk) en Fagus sylvatica (beuk) worden in beide leeftijden verkocht.