Stropellets - onkruidvrij tuinieren zonder zorgen

Een tuin onkruidvrij houden is geen sinecure. Er wordt in onze tuinen dan ook heel wat gespoten met chemische middelen, of toegedekt met boomschors of houtsnippers. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze plantvakken toeleggen met antiworteldoek...
Nochtans zijn deze methodes in een particuliere tuin grotendeels overbodig. Met chemische middelen spuiten zou best tot een minimum beperkt worden, om voor de hand liggende redenen. Van boomschors en houtsnippers zijn we geen fan. Micro-organismen gebruiken namelijk veel stikstof bij het afbraakproces van de boomschors. Deze stikstof halen ze uit de grond, waardoor de planten te weinig stikstof tot hun beschikking hebben.  Of je moet speciaal gaan bijmesten om de boomschors af te breken, wat ook een absurde situatie creërt...
Om al deze redenen verkopen wij geen boomschors of anti-worteldoek, het zijn producten waar we niet achter kunnen staan.

Wij zijn echter wel sterk overtuigd van de goede eigenschappen van STROPELLETS. U heeft er nog nooit van gehoord? Begrijpelijk, want het is weinig gekend, maar zeer efficiënt en absoluut niet groeiremmend.

Wat zijn stropellets?

Stropellets worden gemaakt van tarwestro, en zijn het ideale biologische middel om onkruid en mos te voorkomen. Stropellets zijn geperste korrels, die uiteenvallen als ze bevochtigd worden en dan 4 keer hun volume aannemen. Het product weert ook slakken, en vormt een isolerende laag voor vaste planten en bloembollen. Tijdens de zomer blijft de bodem langer vochtig, en moet er minder gegoten worden. Het kan ook nuttig in de groentetuin gebruikt worden, bvb bij de teelt van aardbeien. Stropellets van tarwestro zijn pH neutraal en verzuren de bodem niet.

Hoe werkt het tegen onkruid?

Nadat de stropellets bevochtigd zijn, vormen ze een korst. Onkruidzaden die onder de afdeklaag liggen, kiemen niet meer omdat ze geen licht krijgen. Rondvliegende onkruidzaden die op de afdeklaag vallen, kiemen niet meer en sterven af. Bij neerslag laat de laag gewoon water door, maar in een droge periode droogt de laag opnieuw snel uit waardoor ze lange tijd haar goede eigenschappen behoudt. Een normale laag blijft dan ook 12 tot 18 maanden goed. Daarna moet ze bijgevuld worden.

Gebruiksaanwijziging

Maak eerst de bodem volledig onkruidvrij, en verwijder grondig alle wortelonkruiden. Egaliseer de bodem en strooi de stropellets uit in een dunne laag van ± 1 cm. De korrels zwellen op door vocht (regen of beregening) en worden 4 keer hun eigen volume. Strooi ze dus niet te dik, 1 zak is goed voor 4 vierkante meter. De korrels vallen uit mekaar en vormen zo een egale laag. Stropellets hebben een neutrale bruine kleur, zoals turf of aarde.

In onze webshop

U kan ze hier vinden in onze webshop: http://www.plantenkweker.be/nl/catalogus/STARPELL-stropellets.html

02  juni  2016